Com promoure l’us del valencià

En el cas del valencià existixen un parell de raons principals que afecten negativament la continuïtat de la llengua valenciana.
La primera es el procés de substitució de l’idioma valencià pel castellà, una cosa que passa, principalment per la pressió social que es deriva del gran número d’immigrants castellà-parlants que han vingut a viure i a treballar a la Comunitat Autònoma Valenciana i per l’influència de la televisió i els mijos de comunicació que son majoritàriament en castellà.
La segona es la desnaturalisació de l’idioma valencià per part del sistema educatiu, que fomenta l’estudi d’un català “avalencianat” que no es correspon en el valencià parlat de forma natural i tradicional per la majoria de valencians. Cosa que causa que els valencià-parlants s’avergonyixquen de parlar valencià i els castellà-parlants no sàpien parlar en el valencià que parlen els valencià-parlants.

Ací hi han uns consells per a promoure el valencià:

1.- ¡ DECIDIX-TE !
Trenca en l´indiferència, predica en el teu eixemple i propon-te parlar en valencià sempre que pugues en qui saps que t´entén, encara que fins ara l´hages parlat en castellà; especialment en la família, els teus amics, coneguts i veïns. Per ací comença la recuperació de la nostra llengua. Esta es la millor manera de demostrar el teu amor a la llengua valenciana.

2.- ¡ COMPRENSIÓ !
Dirigix-te, en un principi, a tots en valencià: en el carrer, en el treball, per teléfon, etc. Si t´entenen, continua parlant-los en valencià, encara que et responguen en atra llengua, puix ací en Valéncia, no comets ninguna falta d´educació; una atra cosa seria que el teu interlocutor no t´entenguera, o que estigueres en atra Comunitat Autònoma.

3.- ¡ RESPECTE !
Sigues respectuós i tolerant en tots els que parlen atra llengua, pero exigix que els demés també siguen tolerants i respectuosos en la llengua valenciana.

4.- ¡ ANIMA !
Als forasters i als teus coneguts que encara no comprenen be el valencià, anima´ls a provar d´entendre´l, parla-los poc a poc i explica-los de tant en tant algunes paraules, pero no forçes a ningú, puix es de mal gust i lo mes provable es que conseguixques l´efecte contrari: que rebuge i no ame mai la llengua valenciana. Recorda: ¡ Sempre des del convenciment, mai des de l´imposició !

5.- ¡ AJUDA !
Si veus ad algú que s´esforça a parlar en valencià, ajuda´l i demostra-li que valores molt positivament el seu esforç. Recorda: Evita sempre la critica i la censura.

6.- ¡ CORRIG-TE !
Dona eixemple en demanar a intitucions com Lo Rat Penat, i a les persones enteses les expressions incorrectes que s´han de substituir. Ajudem-nos els uns als atres en mantindre un valencià viu i net de castellanismes i de catalanismes.

7.- ¡ DESCOBRIX !
Procura viajar i parlar en persones de totes les comarques valencianes, i tracta de reconéixer en elles els accents i les expressions pròpies. Recorda: ¡ Respecta les diferencies locals del valencià !

8.- ¡ SUBSCRIU-TE !
Procura que siga en valencià (normes d’el Puig i la RACV) les llectures que fases, les cadenes de ràdio que escoltes, la televisió que mires i el teatre de la teua falla o associació. Fes-te subscriptor de llibres i revistes en llengua valenciana.

9.- ¡ ESCRIU I QUE T´ESCRIGUEN !
Deixa de ser un analfabet funcional i pren la decisió d´escriure en valencià (Normes d’El Puig” i la RACV) les notes quotidianes de la casa, de la teua agenda, del treball o dels estudis; inclús les cartes, les subscripcions, i els impresos i formularis.

Demana educadament que t´escriguen en valencià (Normes d’El Puig i la RACV) des de les institucions, entitats publiques, associacions a les que pertanys i les grans companyies (aigua, electricitat, teléfon, etc).

No penses que es una pèrdua de temps, perque tota persona que defenga la seua propia llengua sense agredir a ningú, té el dret al seu costat; l´ampara la Constitució, l´Estatut d´Autonomia i la Llei d´Us i Ensenyança del valencià.

10.- ¡ PARTICIPA !
Participa en els actes del 3 de Març, dia de la Llengua i la Cultura Valenciana. Es tristíssim que per deixadea no dones testimoni de la teua valencianitat.

Font:  Decàlec del Valenciaparlant

Consells per a mentalisar-te a utilisar el valencià:

1)  L’idioma valencià es una llengua en els mateixos valors que atres llengües.
2)  Abandonar el prejuí de que el valencià que hem deprés és un “Valencià mal parlat”.
3)  No tindre vergonya de parlar en valencià en llocs públics o en gent desconeguda.
4)  Començar poc a poc, en frases curtes i escoltant més que parlant.
5)  No parlar en castellà si se pot parlar en valencià.
6)  Indicar als fills lo que és valencià i lo que no ho és.
7)  Parlar als fills sempre en valencià.

Font i més informació: Consells per a potenciar el valencià

Anuncios

Un comentario

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s