Perilla la celebració de la cordà

corda
La cordà

La cordà ( cordada) és una manifestació pirotècnica nocturna consistent en un grup de coets, del tipos femelletes (dividits en mares, que es dividixen en 8, i normals, que no es dividixen) carretilla o també denominats coets borrachos, penjats en una corda nugada de cap a cap d’un carrer i de la que van soltant-se i esclatant. A banda, els participants, vestits en roba que els cobrix tot el cos per a evitar cremades, van agarrant-los i llançant-los a l’aire dins del recint acotat i durant un temps llimitat.

La cordà se celebra en molts municipis de la Comunitat Valenciana la vespra de la festa major dels pobles.

Recentment, la directiva 2007/23/CE del Parlament Europeu que entrarà en vigor en 2010, prohibirà que els coet se moguen “de manera erràtica e imprevisible”, lo qual  supon la prohibició definitiva de les cordaes i d’atres actes que utilisen coets borrachos, les associacions de coeters han escomençat a organisar-se baix la FVAAC (Federació Valenciana Amics del Coet). Esperem que l’Unió Europea rectifique i no acaben en atra tradició valenciana.

Anuncios

Un comentario

  1. En el meu poble fa ya 6 anys que s’acabaren els coets borrachos, tant de nit (cordades) com de dia (coetades). El segur que van obligar a pagar era massa car. I aixina hem perdut l’única tradició pròpia de la meua zona. Ara fem falles i moros, pero són festes importades. Ixcà la Generalitat Valenciana intercedixca per esta festa!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s